Η συμβολή: χαρακτηριστικό επαφής σύμφωνα με την θεραπεία gestalt  

Χρόνος ανάγνωσης 2’λεπτα , λέξεις : 253

Τα άτομα που υποφέρουν από συμβολή δεν έχουν όριο ανάμεσα στον εαυτό τους και στο περιβάλλον .Δεν μπορούν να ανεχτούν την διαφορά με αποτέλεσμα να ενδίδουν συχνά στους άλλους η να προσπαθούν να τους κάνουν ίδιους με τους εαυτούς τους. Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν συχνά την αντωνυμία ‘’εμείς’’ αντί για ‘’εγώ’’ . Χάνουν την αίσθηση της ταυτότητας και τον αναγκών τους , δεν βιώνουν το όριο  ανάμεσα στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους . Η αληθινή διαπροσωπική επαφή δεν είναι δυνατή ,εφόσον δεν θεωρούν τον άλλο ως κάτι ξεχωριστό ,από την άλλη μεριά δεν αποσύρονται από τους άλλους.

Σύμφωνα με τον Ηarman οι άνθρωποι που υποφέρουν από συμβολή νιώθουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα καινούργιο στην ζωή τους , την ίδια στιγμή όμως ελάχιστα ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά  συμβαίνουν στην σχέση  τους.

Μια σχέση συμβολής ανάμεσα σε δυο άτομα προϋποθέτει ότι συμφωνούν να μην διαφωνούν .Αν εμφανιστεί κάποια διαφορά , το άτομο που προκάλεσε την αλλαγή μπορεί κατά τον pollster να νιώσει υποχρεωμένο να απολογηθεί η να επανορθώσει  για την παράβαση  του συμβολαίου. Ο Ηinskman κάνει λόγο για τον εμφανή χαρακτήρα συμβολής στα άτομα με υστερική προσωπικότητα. Τα άτομα αυτά έχουν πολλά που θέλουν να μοιραστούν με μια ομάδα ανθρώπων ,αλλά δεν ξέρουν από που να αρχίσουν η υιοθετούν έναν τυχαίο αυθορμητισμό η μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Η εμπειρία για αυτούς μοιάζει σαν να βαδίζουν μέσα στην ομίχλη η να έχουν αναλαμπές εικόνων η να νιώθουν κενοί .

 

Βιβλιογραφία

GESTALT PSİKOLOJİSİ, archived from the original on 25 July 2021, retrieved 5 March 2021

 Mather, George (2006) Foundations of Perception, Psychology Press, ch.1 p.32 Archived 21 January 2021 at the Wayback Machine

 Gestalt psychology Archived 19 January 2021 at the Wayback Machine, Encyclopædia Britannica, 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ευγνωμοσύνη

«Έχουμε πολύ καλή μνήμη για να θυμόμαστε όποιον μας πρόσβαλε και πολύ κακή για να θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε μια χάρη» – Martin Luther