Οι ‘μισοτελειωμένες υποθέσεις’ σύμφωνα με την θεραπεία gestalt

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά. Λέξεις 301.

Τον όρο μισοτελειωμένες υποθέσεις τον δημιουργήσαν οι Perls & Hefferline από την αρχή της συμπληρωματικότητας της θεραπείας gestalt. Όταν αντιλαμβανόμαστε ένα σχήμα που δεν έχει ολοκληρωθεί ο νους προσπαθεί να το τελειοποιήσει και να το δει ολοκληρωμένο , ο Perls  επέκτεινε την αρχή αυτή σε θεραπεία. Οι ανολοκλήρωτες εμπειρίες και τα συναισθήματα επιμένουν στην μνήμη του ατόμου. Ο οργανισμός έχει την τάση να ολοκληρώνει μια κατάσταση η συναλλαγή που δεν έχει τελειώσει .Οι Polster & Perls συμφωνούν με την θέση αυτή. Υποστηρίζουν ότι αυτές οι ανολοκλήρωτες κατευθύνσεις ζητούν την ολοκλήρωση τους και όταν γίνουν αρκετά  ισχυρές, το άτομο πιέζεται από ανησυχία , ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, αγωνιά , καταπιεστική ενέργεια και πολύ ηττοπαθή διάθεση.

Σύμφωνα με τους Ηatcher & Himelstein  οι μισοτελειωμένες υποθέσεις είναι η παρεμπόδιση ενός συναισθήματος που βιώθηκε  μια η περισσότερες φορές στην διάρκεια μιας σχέσης. Αντί να επιτρέψουν στον εαυτό τους να βιώσει τα συναισθήματα που συνόδευαν τα τραυματικά γεγονότα , τα άτομα με τις μισοτελειωμένες υποθέσεις τον εμπόδιζαν. Ο τερματισμός μιας σχέσης λόγω αιφνιδιαστικού θανάτου, χωρισμού η διαζυγίου προκαλεί συχνά μισοτελειωμένες υποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές  τα άτομα η δεν πενθούν η αποφεύγουν να τελειώσουν τη σχέση και να την αποχαιρετίσουν. Αγνοούν τα δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία τότε κρύβονταν από κάτω. Αυτό καταλήγει σε άλυτα συναισθήματά και ανεκπλήρωτες ανάγκες.

Μπορείς να δοκιμάσεις να βελτιώσεις  όσο μπορείς τον βαθμό επίγνωση σου κατανοώντας και βιώνοντας τα συναισθήματα που προκαλούνται από οποιαδήποτε κατάσταση ανεξάρτητα αν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εσωτερική σου επιθυμία, αυτό διεγείρει την λεγομένη σωματική αυτορρύθμιση, οι οποία πολύ απλά λειτουργεί σαν μηχανισμός προστασίας και  προσαρμόζει αυτόματα την συμπεριφορά σου σε κάθε γεγονός , είναι το κλειδί στο να μην αφήνεις μισοτελειωμένες υποθέσεις. Μην ξεχνάς πως ‘’οι άνθρωποι που δεν λένε αντίο κρατούν κλειδωμένο στο χθες ένα κομμάτι τις ενέργειας τους ‘’.

 

Βιβλιογραφία

Kalaitzi, E. ( 2012) Calling for a Gestalt Developmental Perspective. Gestalt Review, 16(3):273-291, 2012

Kato, J. (2015) Experiences from a multicultural field – a  Gestalt perspective on work in detention centers. In  Klaren, G. , Levi, N. & Vidakovic, I. (Eds) (2015) “Yes We Care! Social, political and cultural relationship as therapy’s ground, a Gestalt perspective”(2nd Edition) (Chapter 13). HR&SR Committee of EAGT

Kato, J. (2014) Experiences from a multicultural field – a  Gestalt perspective on work in detention centers. British Gestalt Journal, vol 23, No. 1, 13-19

Facebook
Twitter
LinkedIn